След репортаж по bTV, че поддържащата терапия на пациентите на хемодиализа в севлиевската болница е в риск, от здравното министерство отпуснаха пари за закупуването на нова апаратура. Пет месеца по-късно апаратите са на лице, но все още не могат да влязат в употреба.

На животоподдържаща процедура разчитат пациенти от Севлиево и съседни селища, но все още без да са сигурни, че терапията за деня ще се проведе.

Снимка: bTV

“Толкова отдавна ги чакахме и се радвахме, че ще дойдат, че ще имаме от живота си, още хубаво да си изкараме. Тъжно ми е, много ми е тъжно, не знаем кога може да стане всичко това”, казва Ремзие Кадир, Севлиево.

“Пристигат тука нови, хубави апарати, половината части ги няма”, споделя Йордан Йорданов, Севлиево.

От 13 апарата за хемодиализа 11 отдавна са навъртели пределните 30 000 работни часа и подмяната им е належаща.

Новите апарати вече са тук, но все още не са пуснати в употреба.

Причината - не са окомплектовани. “Единият - с апарат за мерене на кръвно, другият - с юпиес или батерия при евентуално спиране на тока”, каза д-р Петър Стефанов, отделение по хемодиализа при МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” – Севлиево.

“Апаратите трябва да имат акумулаторни батерии, които да ни осигуряват някакво технологично време, за да бъдат изключени пациентите“, заяви Даниела Георгиева, старша медицинска сестра в отделението по хемодиализа при МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” – Севлиево.

“Установихме липсата на тези два модула, които са заявени в обществената поръчка и съответно изпратихме писмо към фирмата с въпроса защо не са доставени и кога ще бъдат доставени и отказахме плащането на апаратите”, каза д-р Пламен Цеков, директор на МБАЛ “Д-р Стойчо Христов” – Севлиево.

За bTV от фирмата, спечелила обществената поръчка заради по-дългото гаранционно обслужване, обясниха забавянето с пандемичната обстановка. Увериха, че до седмица липсващите модули ще бъдат монтирани, а персоналът обучен за работа с новите апарати.