След репортаж в предаването "Тази сутрин" по bTV здравното министерство отпусна пари за 6 нови апарата за хемодиализа на болницата в Севлиево. Викът за помощ дойде от пациентите.

На животоподдържаща процедура в отделението разчитат 35 пациенти. Някои от тях пътуват от съседни селища - през ден и без гаранция, че диализата ще премине гладко.

От 13 апарата за хемодиализа 11 отдавна са навъртели пределните 30000 работни часа.

Снимка: bTV

За този проблем ви разказахме още вчера. Днес откриваме един от апаратите за диализа вече извън строя.

Пациентът е преместен.

"Мислих, че няма да има хемодиализа и ще ме върнат", казва Николай Иванов, пациент.

"Реакцията е много бърза. В разстояние на 2-3 минути трябва да се реагира... Ако тях ги изключиш от апарата, за тях това е смърт“, обясни Марияна Бенева, мед. сестра в отделението по хемодиализа в севлиевската болница.

От здравното министерство обещаха да помогнат на отделението с 6 нови апарата за диализа.

"Нашето удовлетворение е, че пациентите са доволни и ще бъдат добре обслужени, съответно и тяхното здраве ще бъде стабилизирано“, каза Д-р Марияна Григорова, завеждаща отделението по хемодиализа.

"Нашият ангажимент, да закупиме 2 апарата -  ние, и 2 - общината, остава. И с помощта която получаваме сега от правителството, означава, че ще сменим всички апарати и ще бъдат нови“, каза д-р Пламен Цеков, директор на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" – Севлиево.

Новите апарати ще бъдат закупени чрез обществена поръчка. В отделението се очакват до месеци.