Тежка нощ за екипите на Спешна помощ в София. Получени са повече от 300 сигнала.

От 8 до 12 март температурните състояние са 312, съмненията за коронавирус – 56. Съветите по телефона са 328, а обслужените деца са 242“, обясни Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ.

Снимка: btvnovinite.bg

Именно екипите на Спешна помощ са тези, които трябва да превозят пациентите със съмнения за коронавирус до болниците.

„На този етап няма специални автомобили, които да извозват случаите с коронавирус. Извършва се дезинфекция на всяка кола, която е имала съприкосновение с болен или със съмнение за болен. Автомобилът се измива прецизно отвън и отвътре. Линейката се затваря за 20 минути, проветрява се. След това колата отново тръгва по адресите“, поясни Катя Сунгарска.

По думите й продължава да съществува проблемът с наличния персонал и това, че той е дефицитен. Към момента няма допълнителни спешни екипи, но всички работят в пълна мобилизация.

Катя Сунгарска призова към „желязна дисциплина“ и повече отговорност не само към себе си, но и към останалите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надявам се дисциплината на българина в някакъв момента да се събуди и да бъдем отговорно и сплотено общество, което да вземе всички мерки, за да можем да спрем максимално разпространението на този вирус“, каза говорителят на Спешна помощ.

До два дни Втора градска болница спира да работи като многопрофилна и става инфекциозна. Там ще бъдат карани по-леките случаи.

Снимка: btvnovinite.bg

Пациентите ще бъдат приемани след лекарско решение. Други четири болници ще се срещнат първи с COVID-19. Това са ВМА, „Пирогов“, Александровска, както и белодробната болница.