Днес се открива Роженският събор, а снощи с издигане на българския национален флаг официално бе открит Паметникът на Обединението - пилон "Рожен". Така знамето вече е на 111 м височина.

След извисяването на трибагреника Роженските поляни бяха огласени от изпълнение на националния химн от Гвардейския представителен духов оркестър, представителния ансамбъл на Въоръжените сили и деца. То бе последвано от песента "Моя страна, моя България“, представена от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, както и деца от България.

Президентът Румен Радев участва в церемонията и приветства присъстващите. Празничната програма продължи с огнено шоу и заря.

„Днес откриваме Роженския събор. Има доста какво да се види и да се покаже през следващите три дни. Ще има четири сцени, над 380 са самодейните състави от цялата страна. Изпълнителите са почти 5000, които ще докосват сърцата на всички гости“, каза в „Тази сутрин“ Симеон Караколев, председател на фондация "Наследство в бъдещето".

Относно знамето той обясни, че то ще се сменя поне два пъти годишно според метеорологичните условия.

„От снощи вече имаме заявени двама дарители, които ще обявим следващата седмица. За идните 10 години те ще го поддържат“, обясни Караколев.

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини, които се отбелязват тази година - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 000 кв. км.

В основата на пилона е монтирана плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения. Голяма част от посланията са от деца.

„Всеки един областен управител е организирал конкурс, в който са се включили деца от цялата страна“, уточни Симеон Караколев.

Роженският събор ще бъде открит в 11 ч. от президента Румен Радев. Тържествата ще продължат до неделя.