Пилонът в Рожен вече има знаме. Българският трибагнерик беше издигнат от втория опит. Флагът е с размери 25 на 40 метра, а пилонът е висок 111 метра. Той трябва да бъде открит официално на 13 юли за Роженския събор.

Техническите проби бяха правени в продължение на три дни в различни часове и метеорологични условия, включително и скорост на вятъра.

Оптималното издигане на трибагреника с площ от 1110 кв. м до върха на пилона е с продължителност между 5 и 7 минути. 

Празничната програмата ще стартира в 18 ч. с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. В тържествения спектакъл от 19 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в изпълнение на бесарабката Лилия Семкова, Християна Лоизу и хор „Ваня Монева“.

В 20 ч. ще има специална програма на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“ и „Родолюбие“ и „Бага-Тур“, ще внесат националния флаг.

След издигане на знамето вечерта ще продължи с грандиозно шоу-заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години и голямо общобългарско хоро.

Следващите три дни - от 14 до 16 юли, ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен 2023“.

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. км.