Спорният пилон на Рожен да стане държавна собственост. Това предлага фондацията - строител, която иска преговори с държавата.

Преди дни пък стана ясно, че за изграждането му и държавни фирми са дали доста средства.

За изграждането на пилона фондацията е събрала над 140 000 лева дарения от държавни фирми сред които Националната компания „Железопътна инфраструктура“, Ръководство на въздушното движение, Пристанище Бургас и Българската банка за развитие.

60 000 лева са от държавното горско предприятие в Смолян. Дарения между 10 и 15 000 лева са направени и от още пет държавни горски предприятия.

В писмена позиция земеделското министерство, принципал на горските фирми, отговори, че даренията са направени по времето на служебното правителство и са по Закона за горите. На въпросът ни откъде точно са взети парите, отговорът е " нямаме такава информация".

"Свободна Европа" разпространи писмо, в което се твърди, че е  изпратено от бившия служебен министър на иновациите Александър Пулев до останалите министерства. В него се казва, че инициативата е под патронажа на президента на България и към момента на изпращането му са събрани едва 20 000 от необходимите над 900 000 лева.

От bTV потърсихме и Александър Пулев. От екипа му съобщиха, че "към момента той се въздържа от коментар, тъй като не е в България."  От прессекретарята на президента отговориха, че Румен Радев е подкрепил инициативата на Роженските поляни с патронаж, защото това е в "духа на олицетворението на независимостта".