Националният събор на народното творчество и животновъдство "Рожен 2023" започна, а трибагреникът на 111-метровия пилон се развява над поляните.

„Днес ние сме тук, за да черпим от духовната сила на нашите предци, които в най-тежките времена не престанаха да мечтаят и да се борят да живеят заедно в свободна, обединена, просперираща България, и които намериха сили да пометат граничната бразда заради нас, заради идните поколения“,  каза президентът Румен Радев при откриването на събора.

„Днес сме тук не само да се заредим с енергия и емоция от волната родопска песен, не само да поздравим всички родопчани, които свято пазят своята родова памет и за които свободата е състояние на духа. Някога тук на тези живописни поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата“, каза президентът.

По думите му много са местата в България, които със всяка изминала година събират все повече хора от близо и далеч, но никой не може да отнеме първенството на Рожен.

„Тук отново се събираме хиляди да се докоснем до магията на нашия фолклор“, каза още Румен Радев.

Официалното откриване на традиционния събор с вековна история започна с дефиле на стотици гайдари. Провежда се и Национален фолклорен конкурс „Рожен“ с участието на близо 7000 изпълнители от всички фолклорни области на страната, състави от бесарабски българи от Украйна и индивидуални изпълнители от българската диаспора.

Тазгодишното издание отбелязва 125 г. от началото на Роженския събор. През годините той превръща в място за родови срещи. До 2006 г. съборът традиционно се провежда през месец август, след което започва да се провежда през юли.

Кулминацията на събора е галаспектакълът „Звезден Рожен“, който се провежда вечерта през първия ден.

От 2015 г. традицията на Роженския събор е продължена от Национален събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Оттогава съборът се организира от сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.