Има опасност да задлъжнеем с Бюджет 2022. Това смята депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов.

„Тази година може да си позволим повече разходи, но когато следващите години инфлацията спадне, тези приходи ще намалеят. Разходите, когато са достигнали едно високо ниво, не са гъвкави в посока надолу и не можем да си представим как бързо ще ги намалим и оттам нататък това означава по-големи дефицити в бъдеще и по-големи дългове“, обясни той.

Според него има лозунги за 8 милиарда капиталови разходи, но не сме видели проектите.

„Когато ги видим, тогава ще разберем доколко са ефективни и дали могат да постигнат този растеж. Ако не се постигне този растеж, тогава ще последва разочарование, че правителство не постига целите си“, каза още Чобанов.

Той коментира и че парите по европейските програми тази година няма да дойдат нито по оперативните програми, нито по плана за възстановяване.

„Допълнителните средства, които бизнесът очаква, няма да дойдат и тук идват рисковете, ако не се изпълни тази прогноза за ръст. Вероятно 2023 г. очаквам да могат да започнат реално да се усвояват и да се види ефектът от тях в икономиката, а тогава и пандемия може да няма“, обясни Чобанов.

Той добави, че бюджетът не е подреден добре.

„Може би добре се представя в обществото и предизвиква някакъв такъв позитивен и PR-ски ефект. Но като цяло резултатите, които очакваме, не са добри“, каза още Чобанов.

Той коментира и „златните паспорти“: "Ние ще продължим да настояваме да излезе точно истината наяве и да се види, че ролята на ДПС всъщност е да осветли този порочен механизъм, а не по някакъв начин да го е подкрепял през годините."

Според него трябва да се провери дали наистина има инвестиции изобщо.

„Целият държавен апарат, който е бил ангажиран в този процес, трябва да се провери. Съмненията са и у нашите партньори, че това по някакъв начин са пари, които фиктивно са се превърнали през държавни ценни книжа и банки, без да има реален икономически ефект от тях. А така се е купувало гражданство и за да се види кои са тези случаи, кой ги е правил, с чия помощ е направено това - трябва да бъдат проведени всички тези проверки", каза още Чобанов. 

Той заяви, че в ДПС нямат съмнения относно Делян Пеевски и дали е замесен в схема за търговия с български документи за самоличност.

„Негово участие в схемата  категорично към момента не е доказано. Тоест в този момент тази проверка ще се проведе от новата власт, тя ще каже какво вижда и как го вижда, но категорично няма участие там на господин Пеевски“, обясни Чобанов.