Парламентът прие на първо четене законопроекта за Бюджет 2022 г. 127 депутати гласуваха "за", а 99 - "против". Нямаше нито един въздържал се.

Срещу проектобюджета гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Дебатите в парламента продължиха над 7 часа.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев го определи като устойчив във времето. Опозицията обаче прогнозира неизпълнение на заложените приоритети като инвестиционната програма.

Опозицията изрази притеснения си и за кредитен балон, а управляващите обявиха, че това е риск, който е възможен, но едва догодина.

По време на дебата министър Асен Василев каза, че в основата стои растежът на инвестициите. Той също така отбеляза, че това е "доста социален" бюджет

Финансовият министър изтъкна, че правителството има амбиция да привлича и чужди инвестиции. Има засилен интерес на външни инвеститори, обяви той. Според него кабинетът е наследил "ужасна репутация". 

Бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ разкритикува кабинета, че е внесъл проектобюджета за 2022 г., без да има одобрена управленска програма.

Този бюджет няма хоризонт, а предвиденият растеж е оптимистичен, смята той. Ананиев изказа неразбиране защо сега се приема проектобюджет, който следва да бъде актуализиран лятото. Той прогнозира проблеми с европейските инвестиции.

За няколко минути настоящият и бившият финансов министър споделиха парламентарната трибуна. Размяната на реплики предизвика оживление в пленарната зала.