Инфлацията, заложена в бюджета, е 5,6% на средногодишна база, като се очаква във втората половина на годината да е по-ниска, заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Асен Василев.

"При нас инфлацията до голяма степен е внос и зависи от решенията на Европейската централна банка, която за момента дава сигнали, че ще започне по-рестриктивна политика, съответно политика по овладяване на инфлацията. Ако това не се оправдае, съответно ще бъде отразено в макроикономическите прогнози и в актуализацията на бюджета през юни", посочи той при обсъждането на държавния бюджет за 2022 г.

Министърът на финансите обясни, че дългът, който взимат тази година, е малко по-нисък от дълга, който беше предвиден в бюджета миналата година, а разходите са увеличени значително спрямо миналата година. Той посочи, че при 4-4,5 млрд. дълг за миналата година и за тази година, имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лева.

"Т.е. 8 млрд. увеличение на разходите не се правят за сметка на дълг, а на допълнителни постъпления в хазната", отбеляза Василев.

По думите му това означава, че от една страна, приходните агенции са си свършили работата и тази година е заложено също повишаване на събираемостта, а от друга - българските фирми и работници са успели да изработят този продукт.

"Този бюджет, въпреки значителните допълнителни инвестиции, всъщност се изпълнява с по-малко дълг от бюджетите, които са били предвидени миналата година", заяви финансовият министър.

"Когато колегите от ГЕРБ питат къде са допълнителните приходи, къде са 8-те млрд., къде са спрените кранчета - тук са. Ние правим инвестиции от 12 млрд. лева повече с дълг, който е по-малко от това, което вие сте предвидили", обърна се той към опозицията.