ДПС поиска правосъдният министър Надежда Йорданова да бъде разпитана от прокурор за скандала със „Златните паспорти“. Тя обяви вчера, че министерството ѝ е било против практиката да се издава гражданство срещу инвестиции и е поискано службите да проверят чужденците, които получават паспорти в подобни случаи.  

Скандалът с така наречените „златни паспорти“ продължава близо седмица, след като от ДПС сигнализира в прокуратурата за 120 случая на гражданство срещу инвестиции на руснаци и китайци и поиска те да бъдат проверени. Стана ясно, че още от миналата седмица е започнала проверка и на ДАНС. Ето и още подробности.

Поне трима души, сред които, вероятно, и държавни служители, са участвали в организираната престъпна група, която се разследва за така наречените „златни паспорти“ за чужденци. „Твърдението е, че всички, които са кандидатствали за българско гражданство, не са извършвали реални инвестиции, а са използвали едни и същи 1 милион лева“, коментира говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Снощи правосъдният министър Надежда Йорданова обяви по bTV, че нейният предшественик Янаки Стоилов е сигнализирал ДАНС за 48 случая, а тя през януари за още 19. Открити са 6 случая с нарушения и започва процедура по отнемане на гражданството.

„Има концентриране на представителство на адвокати от няколко адвокатски кантори, една от тях е свързана с хора, които са близки на ДПС, така че ни очакват интересни разкрития“, каза вчера в ефира на bTV правосъдният министър.

ДПС отрекоха да имат отношение към кантора, която се занимава с процеса на получаване на гражданство срещу инвестиции. „Няма такава връзка, нито има кантора. Настоявам прокуратурата да разпита министър Йорданова, защото тя явно има информация за „златни паспорти“. Ако това е опит да се отклони вниманието от пълната проверка, която иска ДПС, то този номер няма да мине. Управляващите бягат от тази проверка и хвърлят всякакви димки“, коментира Хамид Хамид.

Тази сутрин по bTV бившият правосъден министър проф. Янаки Стоилов уточни кога са издавани най-много златни паспорти: „Mоже да видите периода, в който най-интензивно са издавани такива паспорти - това е втората половина на второто десетилетие – най-много са издавани между 2016 и 2019 г.“

От ГЕРБ заявиха за bTV, че съгласно закона, българско гражданство се дава от президентската институция: „Приветстваме проверките. През нашия мандат имаше анкетна комисия – тя предложи конкретни мерки и беше променено законодателството. Беше въведен допълнителен контрол, предварителна процедура и последващ контрол“.

Казусът със златните паспорти беше определен от президента Румен Радев като порочна практика: „Да се обърне по-голямо внимание на процесите и промяна в закона, така че българите от нашите исторически общностни зад граница да получават много по-лесно паспорти, а не тези, които декларират фалшиви инвестиции“.

Радев допълни, че в президентството се прави обратна проверка на документите и процесът е прозрачен.