Акция се проведе в три министерства и Агенцията за инвестиции заради скандала със  "златните паспорти".

Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство във връзка със сигнал на ДПС относно придобиване на българско гражданство срещу  инвестиции у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

Държавното обвинение е изискало информация и документация от Българската агенция за инвестиции, от Министерството на икономиката, Министерство на правосъдието, както и от дирекция "Миграция" към МВР.

От Агенцията по инвестиции заявиха, че прокурори не са влизали за обиск в кабинета на директора Стамен Янев, каквато информация се появи по-рано.

Според спецпрокуратурата за издаването на така наречените "златни паспорти" срещу инвестиции е действала организирана престъпна група в периода 2015-2021 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Проверяват се процедурите по предоставяне на българско гражданство - натурализация чрез инвестиции. Прокурори са възложили на ДАНС да проверят произхода на паричните средства, които са послужили за инвестиция и след това тяхното движение“, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

Обвинението допуска, че е възможно в престъпната група да са участвали и служители на Агенцията за инвестиции. Оттам заявиха, че не се притесняват от разследването.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма компетентни органи, които са влизали в сградата на Агенцията по инвестиции. От вчера сме поискали необходимите искания от органите, колегите подготвят документите, така че ще бъде предоставена напълно информация и достъп“, каза Стамен Янев, директор на Българската агенция за инвестиции.

Стамен Янев отбеляза още, че Агенцията няма никакво отношение към процеса по придобиване на гражданство срещу инвестиция у нас.

„Ние единствено предоставяме удостоверения, на базата на които се кандидатства. Нямаме обратна връзка за това докъде са стигнали процедурите“, коментира Янев.

От правосъдното министерство уточниха, че след проверка на 48 лица, придобили българско гражданство, за шест от тях има предпоставки за отмяна на натурализацията:

Снимка: btvnovinite.bg

„Министър Надежда Йорданова е поискала проверка от ДАНС и на още 19 лица, като Министерството ще възлага периодични проверки във връзка с поддържането на инвестициите".

Тепърва ще се установява националността на лицата, сдобили се с български паспорти.

Стана ясно и че евродепутати от ДПС са сезирали еврокомисарите по казуса с паспортите. Според премиера Кирил Петков ДПС си прави реклама с темата, тъй като управляващите са внесли проектозакон за премахване на схемата "гражданство срещу инвестиции" и той вече е минал през ресорната комисия.

Ако бъдат установени нарушения, от прокуратурата ще информират държавния глава, който има право да отмени натурализацията на българско гражданство.