ДПС подава сигнал на главния прокурор да разпита правосъдния министър Надежда Йорданова за нови обстоятелства около "златните паспорти".

От ДПС опровергават твърденията на Йорданова, че в казуса със "златните паспорти" има замесена кантора, близка до ДПС.

„Във връзка с подадени сигнал до прокуратурата и над 120 случая на придобиване на българско гражданство от китайци и руснаци, правя допълнение и изпращам сигнал до главния прокурор във връзка с изказване на правосъдния министър Надежда Йорданова. Вчера в предаването „Лице в лице“ по bTV е обявила, че адвокатски кантори, близки до ДПС, са имали участие при придобиване на българско гражданство", заяви Хамид Хамид.

Той добави, че никой от ДПС няма връзка със „златните паспорти“, нито пък има такава кантора.

„Настояваме прокуратурата да разпита министър Йорданова, защото явно тя има информация, която е от значение по проверката за „златните паспорти“. Нека да я предостави на органите. Ако това е опит за отклоняване на общественото мнение от пълната проверка, която иска ДПС, то този номер няма да мине. Управляващите упорито бягат от тази проверки и подават в общественото пространство всякакви подобни димки. Няма да позволим лакеите на олигарха Прокопиев да правят гнусни инсинуации по отношение на ДПС", каза още Хамид.

Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид защитиха депутата от ДПС Делян Пеевски по повод заявката на министър Асен Василев отново да предизвика данъчни ревизии на Пеевски.

По думите на Карадъйъ Делян Пеевски е проверяван непрекъснато през целия му живот, но вчера министърът на финансите публично се е заканил, че ще оказва натиск върху служителите на НАП да извършват нови ревизии на народния представител от ДПС.

„Това е неправомерен натиск, защото действието не попада в правомощията на Асен Василев. Тези ревизии ще се отнасят за вече ревизирани периоди, т.е. ревизии на ревизиите“, смята Карадъйъ.

Според него действията на Василев ще доведат до неговия провал, а и до провала на цялото правителство.

От ДПС дори припомнят отговор на премиера Кирил Петков, като служебен министър на икономиката, че не са открити връзки на Пеевски с ББР. 

„Министър-председателят Петков в петък отново отвори темата за ББР и г-н Пеевски. Разполагам с въпрос на Йордан Цонев от 19 август до тогавашния министър на икономиката Кирил Петков и отговора му от 26 август, където той твърди, че не са видели директно участие на Пеевски с други кредитополучатели, нямаме пълна информация. Когато се подписва, казва няма информация, а когато става въпрос за медийни внушения говори обратното“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той допълни, че „явно г-н Петков сам не си вярва на своя подпис и КС така каза, че неговият подпис е лъжлив с едно решение. А прокуратурата казва, че неговите декларации имат информативен характер и подписът под тези декларации няма никакво значение.“