Как властите се справят с овладяването на коронавируса и какви са притесненията на българите по време на кризата? Това разкрива независим експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 6 и 7 април сред 901 пълнолетни български граждани. Социологът Първан Симеонов представи резултатите в „Тази сутрин“.

„Синтезът на това изследване е такъв: подкрепа за правителството, но и тревога за икономиката; страх от коронавируса, но все пак и едно наум; страх от променящият се свят, но и надежда. Най-важното и най-хубавото в това изследване е, че има готовност да се откажем от някои свои права, (за да се преборим с вируса), 80% ще кажат, че са готови да се откажат от някои свои права, но други 80% ще кажат, че не е вярно, че демокрацията не е ефективна“, разкрива Симеонов.

Мерките и усилията на властта в борбата с пандемията се оценяват високо – ако в средата на март одобрението за действията на правителството е 60%, то сега е вече 77%

Снимка: btvnovinite.bg

Растат обаче притесненията за икономиката и работните места. В България 9 на сто от анкетираните казват, че са загубили работа и основен доход.

Въпреки че общо 77% от анкетираните одобряват в различна степен мерките срещу пандемията, близо 60% смятат, че заплахата от коронавируса е преувеличена.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Симеонов това показва един разумен подход към ситуацията, без изпадане в крайности и с доза балкански скептицизъм, а това се отразява в готовността ни да приемем много ограничения в името на борбата с вируса, но не и крайни мерки.

Снимка: btvnovinite.bg

„69% казват, че се страхуват реално от пандемията, но също така голям процент се съмняват“, което е разумния подход, казва Симеонов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според анкетираните светът ще се промени заради пандемията, като 57% очакват да се засили сътрудничеството между големите световни сили.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 711 0 160 1 545
Света 6 970 630 3 594 401 964 3 410 994
Заразени* Нови Починали
България 2 711 0 160
Света 6 970 630 3 594 401 964
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer