Българите одобряват действията на правителството в борбата с коронавируса, но са обезпокоени от растящата безработица.

Това показва независим експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 6 и 7 април сред 901 пълнолетни български граждани. Ползвана е специална панелна методика, която да осигури максимална представителност на данните – в комбинация на телефонно и СМС изследване.

Анализът показва, че анкетираните възприемат заплахата от COVID-19 все по-сериозно, но и продължават да не са склонни да преувеличават нейното значение. Също така става ясно, че обществото е готово за самоограничения, но без да губи демократичния си инстинкт.

Власт и икономика

Общо 77% от запитаните приемат, че правителството се справя повече или по-малко добре по отношение на коронавируса. 22% са на противоположното или дори крайно противоположното мнение. Има и незначителен дял на колебаещи се.

От Социлогическата агенция отчитат ръст в доверието към кабинета, спрямо друго тяхно проучване от миналия месец по същата тема.

„Както разкриха наскоро и данните за десетки страни по света, заразата кара хората да стискат палци на текущата власт в своята страна. Затова и кризата дава ситуационен „бонус“ на правителствата, който в българския случай се допълва и от усещането за сравнително рано взети мерки“, уточняват от „Галъп“.

57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, 37% са на обратното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят.

Ценности

78% от запитаните заявяват, че са готови дори да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата. 20% по-скоро отказват или съвсем отказват такава алтернатива. От „Галъп“ посочват, че точно преди извънредните мерки съотношението е било 83% срещу 16%.

„По този показател явно ръст във времето няма, даже напротив. Може би животът при ограничено придвижване е направил така, че малко повече хора да стават критични срещу забрани. Може и да сработва нетърпеливостта на мнозина, която става възможна заради по-скоро плавния ръст на заболеваемостта у нас, в сравнение с други страни в Европа“, посочват от социологическата агенция.

Проучването показва още, че само 22% се съгласяват с провокативното твърдение, че демокрацията не е ефективна при тази криза. Делът не е малък, но почти всички останали са „против“. Всичко това означава, че обществото ни остава готово на жертви, но и не губи демократичния си рефлекс.