Столичанка е прекарала 9 часа в спешното отделение на Александровска болница за тест за COVID-19 и снимка на бял дроб. Еленица Милева твърди, че болни от коронавирус и другите пациенти на спешното са били в едно помещение, без никакво разделение помежду им. Тестът й е отрицателен, но вече се притеснява дали не се е заразила докато чака там. 

От Александровска болница знаеха за сигнала. Директорът на лечебното заведение професор Костадин Ангелов заяви пред bTV, че щом е научил, незабавно е разпоредил проверка и очаква резултатите от нея.

„Вдигнах температура до висока, не много висока - до 38, през нощта не спадаше, а имах ужасни болки в главата и тялото, гърлото. Нощта беше кошмарна и извиках Бърза помощ, изчаках ги, но ги разбирам, защото са натоварени. Дойде един много любезен лекар, каза, че не е COVID-19, но снимка трябва да ви се направи. Каза, че е много трудно в която и да е болница, но ме закараха в Aлександровска болница”, започва разказа за перипетиите си Еленица.

Снимка: btvnovinite.bg

„В 4 ч. ме закараха, оставиха ме там. Предупредиха ме, че ще чакам много, но не очаквах, да е 1 ч. през нощта. Това, което видях, беше потресаващо, на спешното пишеше „карантина“ навсякъде“, спомня си Еленица.

„Седяхме доста хора отвън, имаше и много възрастни, оказа се, че сме трима, които чакаме за тестове за COVID-19, жената след мен припадна в гърч от температурата и молеше за парацетамол. Карат един мъж на 60 години и казват, че той е положителен, при което го оставят при нас.  Ние излязохме, изкараха го някъде го водиха, върнаха го. Вкарват го вътре човека в залата за спешното, вътре се оказа, че има жена с COVID-19, нейната снаха беше при нас, след като й съобщиха, че майка й е с COVID-19 не спря да се разхожда в болницата необезпокоявана“, разказва пациентката.

„Освен аз, която бях с маска, шлем и ръкавици никой друг не беше с предпазни средства. Където беше жената с COVID-19, имаше човек с бъбречна недостатъчност. Никакво разделяне на поток. Аз съм отрицателна, но не знам дали не съм положителна вече“, казва Еленица.

„Линейките казаха, че не приемат пациенти независимо какви са, защото докторите питаха: „Само ние ли приемаме?“. Никъде не искали да правят тестове, а как да се диагностицират хората с COVID-19, а другите които са без. Лекуват ли се изобщо или ще умират и ще кажат, че е COVID-19?“, пита Еленица.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 779 025 86 331 395 715 3 304 555
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 779 025 86 331 395 715
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer