Сред първите, които се сблъскват със заразата от коронавирус, са екипите на Спешна помощ. Какви мерки вземат те в условията на пандемия, провери екип на bTV.

Дори в настоящата ситуация за д-р Димитър Лунд това е обикновено дежурство. Смяната му започва със специалната екипировка.

„Предпазното облекло съдържа гащеризон, предпазен, очила или шлемове и калцуни“, обяснява д-р Лунд.

Снимка: btvnovinite.bg

Екипирането отнема няколко минути

„Така напълно оборудвани отиваме само на адресите, които са с анамнеза или голям шанс да бъдат COVID-19. Самите пациенти, които предават адресите, много е важно те да бъдат коректни и обективни в предаването на техните симптоми“, разказва спешният медик и разкрива, че е имало случаи хора да лъжат за симптомите си, което ги излага на риск.

Снимка: btvnovinite.bg

Следва проверка на линейката.

„На практика линейките, с които превозваме един COVID-19 пациент, са същите, с които се обслужват всички други спешни адреси. Това, което е по-различно е, че ние сме екипирани. Ние наистина сме първата линия на първата линия. Не гледаме на всяка една смяна като критична. Мисля, че позитивно е по-добрият вариант“, казва д-р Лунд.

Диагнозата COVID-19 се приема различно от пациентите.

„Някои го приемат като нещо, което трябва да преживеят. Други се панират малко повече. Бих казал - да са кооперативни, да са обективни и да няма паника, защото тя не помага“, казва д-р Лунд .

Снимка: btvnovinite.bg

Коронавирусът затруднява и логистиката. При транспортиране на заболял от COVID всяка една от линейките се дезинфекцира щателно.

Снимка: btvnovinite.bg

„След това трябва да изчакаме половин час, да е затворена колата и 10 минути да се проветри“, обяснява служителят на Спешна помощ в София Александър Владимиров.

За изминалата нощ екипите на Спешна помощ са се отзовали на близо 200 сигнала.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 885 120 44 799 399 003 3 375 553
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 885 120 44 799 399 003
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer