Как беше открит българския вариант на коронавируса и кои са учените, които го изолираха?

Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести е единствената лаборатория в България, където се извършва геномно секвениране на коронавируса и по този начин се установяват различните мутации.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората, които извършват това секвениране, са завеждащият Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ доц. Иван Иванов и вирусологът доц. Ивайло Алексиев.

„Ние извършваме регулярно секвениране на голяма част от положителните PCR проби в България. В две от пробите миналата седмица открихме нова генетична мутация в спайк протеина, която не описана по света и към настоящия момент я проучваме. Много интересни резултати се получават, но ще обобщим данните след това“, разказва доц. Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

Ученият разкрива, че в лабораторията има оригинален метод на секвениране и се обработват вече по 96 проби.

При мутацията, открита в България, става въпрос за различна аминокиселина, но засега няма данни този вариант да е по-заразен или да протича по-тежко. Двете жени, при които е открита, са били на кислородна терапия, но няма достатъчно статистически данни, за да се твърди, че всички ще го изкарат тежко, обясниха от лабораторията.

Засега не са открити нови случаи на тази мутация освен тези два случая, които са на жителки на малко градче, които са имали досег една с друга.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пробите се събират на случаен принцип и когато открием нещо интересно се съсредоточаваме в съответния регион. Продължават изследванията и секвенирането“, обяснява доц. Алексиев.

В случая с двете жени от Северна България трябва да се говори за „британски вариант с българска мутация“, казва доц. Иванов.

Засега в България не са засичани южноафриканския и бразилския вариант. Специално внимание се отделя на пътуващите до Африка при изследванията, но засега при завърнали се от Занзибар е регистриран само британски вариант.

  • Опашки на „зелените коридори“ за COVID ваксини и този уикенд (ОБЗОР)
  • „Пирогов“ намалява цената на PCR тестовете
  • Нови 506 случая на COVID-19 у нас
  • „Зелените коридори“ в столицата се увеличават
  • Над 1 милион поставени ваксини у нас
  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие