В понеделник български екипаж ще се качи на борда на „Вера Су“, обяви изпълнителният директор на "Морска администрация" Венцислав Иванов.

Това ще се случи при две условия - ако времето се подобри за операцията по разтоварването на кораба, и ако собственикът на кораба все още не е изпратил свой екипаж. 

Заради бурното време в момента всякакви действия са преустановени.

Корабът „Вера Су“ е пуст вече близо 48 часа. Засега устоява в разбушувалото се море. Вълните вече с лекота заливат кармата и палубите на кораба, но на този етап общото му състояние не се е изменило.

Венцислав Иванов допълни, че имат хора на Камен бряг, които са в готовност да съобщят, ако такава промяна настъпи.

Вчера стана ясно, че прокуратурата ще повдигне обвинения на капитана и втория му помощник.

Кап. Иванов съобщи, че е направил връзка със следствените служби в Добрич, но те са отказали да му дадат информация, защото се правят разпити при закрити врати.

Според него е възможно да е човешка грешка, но е възможно и други обстоятелства да са довели до грешка в управлението на кораба.

„Нека да приключат окончателните разпити и ние ще анализираме допълнително това, което са разказали членовете на кораба“, каза той.

Корабособственикът е уверил, че ще изпрати нов екипаж.

Нашата държава е в готовност да качи екипаж, начело с кап. Иванов и да поднови операцията по разтоварването, веднага след като времето го позволи. Засега няма потвърждение, че холандската компания, която извърши оглед на място, официално е ангажирана от корабособственика.

„Имаме само информация, че се водят преговори. Няма представен договор и план за действие“, каза Венцислав Иванов.

Седемте евакуирани моряци от „Вера Су“ засега остават под полицейска охрана в общинския хотел в Каварна, а капитанът и вторият помощник са в ареста в очакване да бъдат изправени пред съда, където прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража.