Прокуратурата ще повдигне обвинения на капитана на заседналия край Камен бряг кораб и втория му помощник. Двамата моряци ще бъдат задържани още тази вечер за 72 часа.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 5 часа продължиха разпитите на моряците от турския кораб "Вера Су". В съда в Добрич влязоха всички девет души от екипажа, излязоха само седем.

Прокуратурата ще поиска от съда постоянното задържане под стража на капитана и втория помощник.

„Иззети са много документи, двата дневника, 46 сертификата“, съобщи окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Останалите моряци са свободни. А корабът засега остава пуст, макар че още със започването на евакуацията е изпратено писмо до собственика - незабавно да бъде изпратен нов деветчленен екипаж.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма информация да са тръгнали към България. Държавата ни вече е готова да изпрати екипаж. Засега обаче качването му на кораба е невъзможно. Времето е лошо, няма как да се качи кораба, виждате сами и оригиналният екипаж напусна, така че няма да рискуваме с това време да качим наш екипаж, опасно е“, каза Румен Николов, шеф на отдел "Аварийно-спасителна дейност" в "Морска администрация"  .

Ако се наложи на кораба да се качи български екипаж, негов капитан ще бъде новият директор на „Морска администрация“ Венцислав Иванов. Той каза, че все още чакат собственика на плавателния съд да им изпрати план за спасяването на „Вера Су“.

Иванов обясни, че планът трябва да бъде одобрен от „Морска администрация“ и да бъде екологично съобразен със защитената територия, в която ще се изпълнява. Ако тези изисквания не бъдат изпълнени, планът ще бъде редактиран от нашите власти.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се операцията по разтоварване и изтеглянето на „Вера Су“ да започне другата седмица - повече от 20 дни след засядането в скалите край Камен бряг.

Разследването на инцидента беше поето от следователи от Националната следствена служба. Ако бъдат признати за виновни, капитанът на кораба и неговият втори помощник са застрашени от присъда от 5 до 15 години затвор.