Властите предприеха спешна евакуация на моряците от „Вера Су“ на 17-ия ден от кризата със заседналия край Камен бряг кораб, натоварен с азотен тор.

Още вчера времето в района се влоши, а прогнозата е в следващите два дни да стане изключително опасно. Операцията по изваждането на суша на екипажа започна следобед по тяхно желание. Тя продължи час и половина, моряците излизаха по спасителна мрежа от скалите към кораба. Целият екипаж вече е на сушата.

„Корабът няма екипаж, в момента няма да бъде възможно извършването на каквито и да било дейности по разтоварване и изтегляне на кораба, без екипаж това е невъзможно… Когато този кораб е напуснат от екипажа, той става ничий, който първи се качи на него става негова собственост, ще стане собственост на българската държава“, каза за bTV министърът на транспорта Христо Алексиев.

Екипажът на „Вера Су“ беше откаран в Каварна и настанен в общински хотел. Видимо моряците са в добро здравословно състояние, но засега отказват да говорят. На този етап няма да бъдат карантинирани, а утре ще бъдат разпитани от съдия.

„Уверили сме корабособственика, че няма да бъдат задържани, стига да не се появи някое ново обстоятелство“, обяви Радослав Бухчев, окръжен прокурор на Добрич.

Няколко часа по-рано агентите от холандската компания, осигурена от собственика да спаси плавателния съд, извършиха оглед на място, водолази влязоха в морето.