Започна евакуацията на екипажа на кораба „Вера Су“.

Плавателният съд е блокиран 17 дни край Камен бряг.

Трима души от екипажа поискаха още вчера да бъдат изведени от кораба, но трябваше собственикът на кораба изпрати трима други да заемат местата им.

Целият екипаж отказа да слезе, твърдят, че са били и заплашвани от мениджър и се страхуват да не бъдат депортирани в Турция.

От Международната федерация на транспортните работници потвърдиха пред bTV, че при тях е постъпил сигнал за неизплатени задължения на екипажа, но не могат да комeнтират неговата достоверност.

Какво се случи?

Корабът „Вера Су“ заседна край Камен бряг на 20 септември. Първите коментари на Морска администрация бяха, че причина за инцидента са цитирам Неадекватни действия на моряците.

Докато се изясняваше защо плавателният съд е стигнал до брега, започнаха опити по разтоварване на кораба. Той пренася голямо количество изкуствени торове. Първите опити да бъдат премахнати с кран се увенчаха с неуспех, като клипове показаха как товарът се изсипва в морето. Експерти видяха риск от екокатастрофа и затова започна да се търси друг вариант.

Междувременно се изясни, че корабът е на турска фирма, а екипажът не иска да напусне кораба, защото не иска да бъде депортиран.

В 17:10 ч. приключи евакуацията на всички от екипажа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!