Без възможност за освобождаване и разтоварване остава корабът „Вера Су“, след като екипажът му пожела да го напусне. Сега плавателният съд ще бъде поет от български екипаж начело с директора на „Морска администрация“, за да продължи операцията, обяви пред bTV транспортният министър Христо Алексиев.

„За нас това е странен акт, защото нищо не налага евакуация. Ситуацията не е променена от преди дни, дори корабът е стабилизиран (…) Това е един вид диверсия от страна на корабособственика и на екипажа“, подчерта той.

По думите му при липса на екипаж „няма да е възможно да се извършат каквито и да е действия по разтоварване и изтегляне на кораба“, но освен това и става ничия територия и така с качването на български екипаж съдът става наша собственост. Алексиев посочи, че началникът на „Морска администрация“, който е капитан далечно плаване, вероятно ще поеме кораба заедно с екип специалисти.

Министърът отбеляза, че грешките от българска страна в целия сюжет са поне две – липсата на каквато и да е реакция след 4-часовата липса на връзка с кораба преди засядането му и неудачния избор на технология за разтоварването му след това. „През 2020 г. беше нарязан уникалният спасителен кораб „Перун“, отбеляза Алексиев.

„Това е ситуация, която ще остане в световната история“, подчерта той.