Опитвам се да оцелявам, да се възстановявам. Умолявам всички властимащи да направят така, че подобен инцидент никога да не се случва. Нека тези, които са с доказана вина, да бъдат наказани строго. Това да бъде пример. Това заяви Стефка Григорова – една от оцелелите след тежкия инцидент край Своге преди две години.

При катастрофата загинаха 20 души, а 10 бяха ранени, след като автобус излетя от пътя.

Стефка губи своя съпруг в същия инцидент. За „Тази сутрин“ тя разказа, че често се връща назад към момента на катастрофата. След 33 години брак със своя съпруг, тя обясни, че подобен нещастен инцидент преобръща живота на човек.

„Не знаех дали съм жива, какво се случва. Виждах телата на хората, багажа, обърнатия рейс. Видях тялото на съпруга си, беше безжизнено. Лекарите ми казаха тогава, че нищо не може да се направи.“

„Не се чувствам безсилна. Щом съм тук и вярвам, че мога да променя нещо, не съм безсилна. В името на децата и в името на всички, които сме останали живи – трябва да променим нещо. Не може да се убиваме по пътищата“, сподели тя.

Експертиза констатира, че автобусът се е движел с 13 км/ч над допустимата скорост от 40 км/ч. Стефка смята, че шофьорът не е карал бързо. По думите ѝ става въпрос за съвкупност от нещастни обстоятелства и не може категорично да насочи определени обвинения към някой.

„Справедливо наказание ще е това, което накара виновните да се почувстват засрамени. И тези следващи, които по някакъв начин им мине през съзнанието, че могат да променят с цел лична облага или да ощетят някой с риск да жертват живот, много да се замислят и изобщо да не си го помислят“, подчерта тя.

Според нея автобусът се е плъзгал като шейна към мантинелата и не е имало нещо, което да го спре да не излети от пътя. Тя е категорична, че ще продължи да се бори и да съхрани своите деца и внуци.

Част от получената сума след инцидента Стефка дава за шиенето на маски на фона на пандемията от коронавирус.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!