Прокуратурата приключи разследването на тежката катастрофа през лятото на 2108 г. в Своге. Превишената скорост и лошата пътна настилка - това са причините за инцидента, при който загинаха 20 души, а 10 бяха ранени.

Освен шофьора на автобуса, на съд отиват още петима души, които са отговаряли за строителството на отсечката.

Две години след катастрофата в Своге Таня Макрис още се учи да живее със спомените от фаталния ден.

„Случката не може да ми излезе от главата. При самото падане съм изгубила съзнание. Но после като ни изкарваха от рейса… и в Своге, пред очите ми почина приятелката ми. Такава трагедия беше“, спомня си оцелялата при инцидента Таня Макрис.

Според прокуратурата шофьорът е превишил скоростта и вместо с 40, е карал с 53 километра в час.

„Съжалявам за всичко, което се случи. Направих всичко възможно – да предотвратя тая трагедия“, каза преди време шофьорът Григор Григоров.

На съд отиват още строителите на пътя, от които изключително рядко се търси наказателна отговорност.

„Причината за ПТП е не само поведението на водача, който е нарушил правилата за движение, но и намаленото сцепление на пътната настилка“, обяви наблюдаващият прокурор Диана Давидкова.

„В случай че е положена качествено пътната настилка, и при скорост от 53 километра е нямало да настъпи произшествие“, заяви Наталия Николова, окръжен прокурор на София.

„За това деяние и за всички обвиняеми законодателят предвижда от 5 до 20 години лишаване от свобода“, каза Ралица Данкова, наблюдаващ прокурор.

Събраните доказателства са 280 тома, а оцелелите като Таня имат само една надежда. „Справедливост да има и тия, къде отговарят за пътя да си поемат отговорността“, каза Таня.