Условията на Здравната каса за отпускане на специални медицински храни са дискриминационни и може да оставят тежко болни хора без тях, алармират експерти. За проблема е сезиран и Върховният административен съд.

„Медицинските храни са субстанции, които са специални формули, които се използват за цялостно или допълващо хранене, които страдат от недохранвано. То може да се дължи на заболяване“, обясни Антоанета Тончева от Фондация „Национална мрежа за децата“.

„Те нямат заместите. Те са „живот в бутилка“. Те правят така, че пациентът да продължи да се лекува, а организмът да не се изтощава до степен на достигане на животозастрашаващо състояние“, уточни тя.

Тези храни са одобрени в списъка на Здравната каса, но от „Национална мрежа за децата“ виждат проблем.

„Указанията не са изцяло в съответствие с препоръките от медицинските експерти. Има дискриминативни ограничения – пациенти над 18-годишна възраст има задължително изискване за предоставяне на епикриза за нуждата от сонда – тръбички, които се използват при изкуствено хранене. Практически тези храни могат да се приемат през устата. Това ограничава млади пациенти над 18 години, които могат да приемат храните през устата“, каза Тончева.

„През есента на 2023 г. с решение на Надзорния съвет на НЗОК беше допълнен списъкът със заболяванията. Това направи възможно тези храни да влязат в реимбурсация от НЗОК. В новите указания са включен двете диагнози“, добави Владимир Афенлиев, директор на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и помощни средства“ в НЗОК.

„Видя се, че има проблем в становищата от експертните дружества. До момента не сме получили официални становища от експертните дружества. НЗОК не е получила становище от експертните съвети. Поради това ръководството на Касата взе решение да покани експертните съвети на среща. Тя може още днес да се проведе“, коментира той.

Афенлиев уточни, че НЗОК е институция, работеща по правила и ограничения.