"Новият парламент - силата е в твоя глас" продължава с предизборните дебати в „Тази сутрин“. Форматите на всеки дебат са различни, но се определят на принципа и на последните данни от социологическите проучвания на „Маркет Линкс“ и „Алфа Рисърч“, представителността на партиите в сегашния парламент и шансовете на политически формации за влизане в следващото Народно събрание.

Тази сутрин дебатът е между кандидат-депутатите от гражданската квота - Никола Вапцаров от „Изправи се! Мутри вън!“, Христо Смоленов от ВМРО и Ирина Репуц от листата на Патриотична коалиция "Воля" и НФСБ".       

Основни послания към избирателите

„Първото и основното нещо, което ще направим, е да възстановим Закона за личната помощ, тъй като това е един от основните ни ангажименти към хората с увреждания и смятаме да го изпълним. След това ще свалим депутатите и министрите от служебните автомобили и ще накараме тези туловища малко да се движат в градския транспорт, за да са близо до хората и да усетят малко народната любов. Ще направим комисия, която да разследва управлението на ГЕРБ и ще се опитаме да сформираме правителство на извънпарламентарните партии“, каза Никола Вапцаров от „Изправи се! Мутри вън!“.

„На хората им предстои да направят избори. Нека изборът им, освен всичко друго, да бъде и етично-естетичен. Нека да подкрепят тези момичета и момчета от ВМРО, които се борят, а не политиканстват. ВМРО е народозащитната организация на българите от около 130 години“, каза Христо Смоленов от ВМРО.

„Ние ще отстояваме, няма да се борим срещу. Ще отстояваме интересите, здравето, правата на всички български граждани. Затова нашите инициативи са ясно изразени и подкрепени. Коалицията е подкрепена от Християндемократическа партия, от две радикалдемократически партии и от две социалдемократически партии. Има ясно изразени социални послания – достъпни, безплатни лекарства за деца, ученици до 18-годишна възраст и пенсионери; промени в социално-осигурителната, здравно-осигурителната, съдебната и образователната система“, каза Ирина Репуц от листата на Патриотична коалиция "Воля" и НФСБ".

Здравната криза

„ГЕРБ показа, че не умее да управлява тази криза. Тотални грешки една след друга. Едно от нещата, които ще направим, е да увеличим профилактиката. Всяка една болест може да бъде предварително лекувана, ако има достатъчно добра превенция. Ще се засилят мерките за опазване на околната среда, защото чистият въздух, вода и околна среда са един от основните фактори за здравето на хората. Ще направим специална програма за просвета – как хората да се грижат по-добре за себе си. Хората нямат пари да си купят лекарства. Всичко това ще адресираме, когато влезем в парламента“, обясни Никола Вапцаров.

Според него е нужно масово тестване за коронавируса и да има адекватни икономически мерки.

„Това е световна катастрофа, ние сме във война. Всеки ден стотици хора умират и в това състояние не бива да подхождаме като тези агитатори, които по време на Първата световна война пълзяха след воюващите наши момчета и агитираха“, каза Христо Смоленов.   

„Ние не сме за затваряне на страната, а за сериозно отношение към организацията на този народ, който не трябва да става жертва на дезорганизация. Катастрофата е световна, световна война тече. САЩ загубиха четвърт милион души – повече, отколкото през Първата и Втората световна война и Виетнамската, взети заедно“, допълни той.

„Политиката трябва да бъде насочена към профилактиката в много по-значителна степен. Това означава конкретни промени в здравно-осигурителната система и в Закона за здравното осигуряване, така че НЗОК да поема профилактиката на хората, а не само тяхното болнично лечение“, смята Ирина Репуц.

Като майка на пет деца тя заяви, че не подкрепя затварянето на детските градини и училищата. Подкрепя прилагането на стриктни мерки, но като родител е свидетел на това, че децата са загубили една година от образованието си, което ще бъде трудно наваксано. Според нея качеството на онлайн образованието е много по-неефикасно и незадълбочено, отколкото присъственото.

„Нашите прагматични решения са администрирането на мерките да бъде направено, така че те да бъдат достъпни за бизнеса. Тази безпрецедентна криза не е само в здравеопазването, а е преди всичко икономическа, образователна, културна – във всички сфери на обществото“, каза Репуц.

Социални политики и реформи в правосъдната система

„В България прозрачността на правосъдната ни система е проблем, който датира още от преди влизането ни в Европейския съюз. Ние винаги сме били под наблюдение именно заради нея. Не сме направили нито една крачка за това тя да бъде реформирана. Просто сложихме един цар на прокурорите – Иван Гешев, който показа колко е опасно именно тази централизирана структура, която се образува в прокуратурата. Когато един човек, който защитава ясни икономически интереси, бъде назначен, той започва да ползва правораздавателните органи като бухалка“, смята Никола Вапцаров.

По думите му е нужен по-голям контрол над съдебната власт с ясен приоритет на това, че не трябва да се позволява на съдиите да бъдат под каквото и да е влияние.

Христо Смоленов от своя страна призова хората да не вярват, че България е най-корумпираната страна в света.

„Това е удобно да говорят някои политически парвенюта у нас. Уверявам ви, че всички тези приказки и лъжи, че сме най-корумпираните не са истина. Ние може би сме най-бедната държава в Европа“, каза Смоленов и нарече Никола Вапцаров „тъпанджия“.

„Правосъдната ни система се нуждае от две неща. Първо независим съд, което означава премахване на политическите квоти във Висшия съдебен съвет, който кадрува в съдебната система. Не може да има зависимост на съдиите от политиците. Също така институтът на съдебните на заседатели в България е дълбоко неразвит, а трябва да бъде. Това е начинът да има справедливост“, коментира от своя страна Ирина Репуц.

Гледайте кръстосания огън между кандидат-депутатите във видеото.