Родители от Стара Загора сигнализират за нарушение при провеждането на изпита по математика след 7 клас в VI ОУ „Свети Никола”. По думите им, квесторите не са дали на учениците да ползват разрешените формули, а това е повлияло на резултата им.

„Формулите не са им предоставени в първия модул, а във втория, където вече те не са необходими. Така целят випуск седмокласници са ощетени. Те не са могли да използват формулите и да си решат задачите”, каза Николай Иванов, родител.

Според математика Любомир Любенов, пропускът би могъл и да не е от значение за оценките, но при всички случаи несправедливост има. По думите му, максималният брой точки, с които могат да бъдат ощетени децата са девет.

Оценката от външното оценяване след 7 клас по математика има решаващо значение при кандидатстването в профилираните училища. Според указанията на МОН, председателят на изпитната комисия и директорът на училището е трябвало да инструктират квесторите при провеждането на малката матура по математика.

Директорът на училището Дарина Гайдарова призна за пропуска. „Беше извършен предварителен инструктаж на квесторите, но е факт, че математическите формули са предоставени по-късно. Те не бяха част от общия комплект материали, който предварително се раздава на квесторите. Това е пропуск на цялата комисия, аз поемам отговорност”, заяви организаторът на изпита Стоянка Тонева.

Родителите настояват от МОН да се намеси и да компенсира децата им заради по-ниските резултати.

„Ние получихме сигнала в понеделник, проверката ще приключи утре, защото обект  на проверката е цялостната организация на изпита по математика. Всички виновни лица ще понесат своята административна отговорност.  На този етап не мога да се ангажирам дали децата ще бъдат компенсирани ”, коментира Татяна Димитрова, директор на РИО-Стара Загора.

Резултатите  от малката матура по математика ще са ясни утре. Утре се очакват и резултатите от проверката.