От 28 септември в Азербайджан е въведено извънредно положение и частична мобилизация, съобщи в предаването „Тази сутрин“ нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова, послник на република Азербайджан в България.

Съветът за сигурност на ООН отправи призиви да се прекратят враждебните отношения между двете страни и те да се върнат на масата за преговорите, но очакванията ни са първо да гарантират със сигурност прилагането на собствените им четири резолюции от 1993 г. Те изискват пълното безусловно оттегляне на арменските окупационни сили от територията на Азербайджан, отбеляза още Наргиз Гурбанова. 

Тя заяви, че териториите на страната й са под постоянно нападение и вчера е имало още една артилерийска атака от региона Варденис в Армения. „Международната общност трябва да упражни натиск върху Армения да прекрати военните действия и да седнат на масата за преговорите“, заяви посланикът.   

„Няколко дни преди да започне конфликтът опозиционният лидер в Армения беше вкаран в затвора, икономическата обстановка също е много тежка там. При тези условия трябва да се създаде образа на общ враг и да се оттегли вниманието от вътрешните проблеми“, обясни още  Наргиз Гурбанова.

Според нея е имало и ясен опит на арменското правителство да привлекат външни действащи лица в конфликта – конкретно страни-членки на ОДКБ (Организация на Договора за колективна сигурност).

По думите й азербайджанската армия е достатъчно силна, за да освободи териториите си със собствени сили и няма нужда от външна намеса в този случай. 

Наргиз Гурбанова отбеляза, че социалните мрежи в Азебрайджан не са блокирани, но тъй като страната е във война и се разпространяват много фалшиви новини, правителството е взело мерки.

В момента азербайджанската войска, с цел за защити своите граждани е принудена да започне контраатака упражнявайки правото си на самозащита, уточни посланикът на Азербайджан в България.  

„През 2018 г., когато дойде новият режим в Армения, имаше надежда за възобновяване на преговорите и политическо намиране на решение на конфликта. За съжаление арменското правителство не изпълнява обещанията си“, отбеляза Наргиз Гурбанова.