Анкара е готова да подкрепи Баку както на масата за преговори, така и на бойното поле, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на посещение в посолството на Азербайджан в страната, предава РИА Новости.

„Искаме (въпросът за Нагорни Карабах) да бъде разрешен радикално. Положихме много усилия за това, но без резултат. Винаги сме били близо до Азербайджан - както на бойното поле, така и на масата за преговори. Ще продължим с тази солидарност", увери Чавушоглу след посещение в посолството на Азербайджан в турската столица.

Ситуацията в Нагорни Карабах се изостри в края на миналата седмица. Баку и Ереван се обвиняват взаимно за начала на бойни действия.

Според Чавушоглу световната общност греши, поставяйки Азербайджан и Армения на равна плоскост в този конфликт.

„Азербайджан и Армения не са едно и също. Ние всичко подкрепяме териториалната цялост на Украйна и Грузия. Но Азербайджан да се приравнява с Армения, която е окупирала земите му, това е недопустимо", каза още турският външен министър.

Зам.-председателят на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ Нуман Куртулмуш добави, че проблемите на Азербайджан се възприемат в Турция като лични.

„Армения прави провокации. Ние приемаме нападението на Аззербайджан като нападение срещу Турция. Ние ще направим всичко, за да помогнем на братски Азербайджан. Накрая страната ще победи в борбата си“, заяви Куртулмуш.

В момента Армения е въведено военно положение, всеобща мобилизация и забрана за напускане на страната на мъже на възраст между 18 и 55 години. В Азербайджан пък е обявена частична мобилизация и вечерен час.