Имаме предпоставки за нова война, зависи не само как ще реагират двете страни в случая – Армения и Азербайджан, но и регионалните и глобалните фактори, коментира в предаването „Тази сутрин“ анализаторът Боян Чуков.

Двете страни се обстрелваха взаимно с ракети и артилерия при най-ожесточената конфронтация от повече от четвърт век. Баку и Ереван съобщават за десетки убити в противниковия лагер, но потвърдените жертви са малко над 20.

Според Чуков Турция много активно се е включила в конфликта. „Особено впечатление направи вчера изказването на Ердоган, който на практика иззе функциите на президента на Азербайджан и започна да раздава указания какво трябва да направят арменците. Той твърдо настоява арменците да напуснат Нагорни Карабах и територията да бъде върната на Азербайджан“, обясни анализаторът. 

Той поясни още, че Армения е член на ОДКБ – Организацията на Договора за колективна сигурност, в който участва Москва. „Русия би могла да се намеси, но само когато става дума за териториалната цялост на Армения, а не на Нагорни Карабах“, каза Чуков.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него на този етап и Русия и САЩ ще настояват нещата да влязат в преговори и да не се стигне до разширяване на конфликта. 

„За Русия не е изгодно да има конфликт, тъй като има много добри отношения както с арменците, така и с азербайджанците. Американците се намират в предизборен период, арменското лоби там е много силно, Тръмп няма да си позволи да изгуби тези гласове“, посочи Чуков. 

Снимка: Ройтерс

Той обясни, че в този момент Турция се възползва от този прозорец на възможности, който има около изборите в САЩ.

„Турция отново желае да търси позиции в Средна Азия на базата на пантюркизма и затова акцентират върху факта, че Турция и Азербайджан са две държави с един и същи народ“, отбеляза анализаторът.