Напрежение в Дом за пълнолетни лица с психични разстройства в село Говежда заради предстоящото преместване на обитателите му. Според плана на правителството всички домове у нас трябва да се затворят до края на годината. 

В дома в село Говежда живеят 70 души с психични разстройства. Персоналът и местната власт имат по-малко от три месеца, за да ги изведат от там.

Преди няколко седмици в доклад на Съвета на Европа бяха описани нарушения в редица домове, сред които и този в Говежда.

Старшата медицинска сестра Валя Колева беше категорична, че изнесената в публичното пространство информация не отговаря на действителността. Тя отрече потребителите на социалната институция да са малтретирани.

„Едно от изискванията е, че тези хора трябва да са близо до дома си, за да не се губи връзка с близките им. Като тези хора се преместят на 300-400 км – как техните близки ще осъществяват свиждания?“, попита тя. 

Според социалния работник Емилия Маркова близките на потребителите в дома са възмутени. 

„Твърденията или са страшно преувеличени, или изобщо не отговарят на истината. Всекидневно получаваме писма от възмутени роднини. Нашите хора твърдят, че живеят добре, даже смятаме, че сме изградили от тях личност въпреки заболяването“, коментира Маркова. 

Кирил Николов е близък на потребител от дома и редовно го посещава. По думите му, той е доволен от храната и обслужването в дома.

Освен от краткия срок, служителите са притеснени, че извеждането трябва да се случи през зимата, по време на извънредни епидемични мерки.

Със закриването на дома близо 50 работници и служители остават без работа.

"Приключваме! Регионът остава, както се казва, пустош!", коментира кметът на Говежда Младен Миронов.

Към момента няма яснота къде ще бъдат настанени обитателите на дома в Говежда. Отговори и решения се очакват от Министерството на труда и социалната политика.