ГЕРБ ще сезирате Конституционния съд за решението на НС за АПИ да плати половината от средствата, които се дължат на пътните строители.

Според бившия регионален министър Николай Нанков има нарушаване на закони.

„Подобен тип решения са изцяло в компетенциите на Министерския съвет, а и за пореден път сме свидетели на изключително тежко нарушаване на законите, дори на Конституцията. По отношение на изпълнителната власт има нарушаване на няколко закона, включително в закона за Държавния бюджет за 2022 г. и явно нарушаване на закона за обществените също“, обясни той.

Нанков каза още, че от ГЕРБ искат сертифицирани одобрени разходи по извършени от фирмите дейности на пътя да бъде платена на 100% и добави, че няма притеснения от проверки.

Той коментира и че всички договори са законни.

"Абсолютно закони са за държавата договорите и са изгодни", добави Нанков.

На въпрос защо от налични 710 милиона са сключвани договори за над 3 милиарда той отговори: 

„Това са специфичен тип договори, в които се оценяват единичните цени, максимални единични цели, които влизат съответно в комисия и са част от оценката на самите оферти. Когато имаме максимални пределни единични цели, не могат да бъдат надвишавани. Т.е. за прогнозните случаят е друг. Те са само за да се формулира някаква прогноза на база на минал период“, обясни още Нанков.