Започва състезанието "Най-добър млад шофьор на България". Кампанията на Съюза на автомобилистите стартира за втора поредна година. Нейни посланици тази година са спортните журналисти на bTV Николета Маданска и Иван Боянов.

Лед на пътя e често срещано явление, особено в България. Овладяването на автомобила в такива ситуации е изключително трудно. Подценяването води до катастрофи.

Справяне с хлъзгав терен е една от дисциплините в състезанието "Най-добър млад шофьор на България". Под зоркия контрол на рали пилота Григор Григоров първи на терен във ВТУ „Тодор Каблешков“, които са партньор на кампанията, бяха изпитани Николета Маданска и Иван Боянов.

С помощта на дистанционно задните гуми на автомобила симулират занасяне. След опознавателна обиколка, първа е дамата. Трасето е преминато без грешка.

„Тези кампании са много хубави, защото са насочени към младите шофьори, които тепърва ще трябва да трупат опит, а се доказват, да се изграждат като шофьори. Тогава съм сигурна, че ще бъдат по-отговорни на пътя. Моят призив е да не бъдем самонадеяни на пътя и да не бъдем агресивни шофьори. Просто да спазваме правилата, защото те спасяват човешки животи”, каза Николета Маданска.

Иван Боянов залага на бързината по трасето.

„Спазвахме инструкциите. Основните неща, които се използват в такива моменти, са регулация на газта и корекция на волана, за да не се стига до по-сериозни произшествия”, коментира журналистът.

Снимка: btvnovinite.bg

Без нарушения на пътя и до пет години стаж зад волана - това са основните условия за участие. Кандидатите минават първо през тест на сайта: https://www.youngdriver.bg/. Освен теоретичен тест, участниците ще мерят сили в смяната на гума, даване на първа помощ и шофиране на полигони с препятствия. Финалът е на 18 май в София.