След известно забавяне вече е готова електронната система за ваксинационните центрове у нас. Сериозен интерес има от страна на хората за записване за имунизация. До 23 ч. в четвъртък са се записали над 20 000 души, а до 7 ч. броят им вече е 25 000. Най-много са желаещите в София – 14 000.

Те са се регистрирали успешно и са получили потвърждение на имейл или чрез SMS, обясни изпълнителният директор на „Информационни системи“ Ивайло Филипов.

Тази система обхваща само ваксинационните центрове, а личните лекари са в различна система, подчерта Филипов.

Прост тест на системата показа, че часовете в близките дни в София са заети. Най-предпочитаната дата за ваксинация в страната е 11 март. Този ден са избрали 3950 души.

bTV получи много сигнали от зрители за проблем с регистрациите в системата. Най-честото оплакване е, че системата не разпознава имената им и дава грешка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Грешката не се позиционира в браузъра. По простата причина, че има недоброжелатели, които чрез налучкване искат да открият данните на известни личности. Ние разчитаме, че като личната карта е пред вас данните ще бъдат попълнени коректно“, каза Филипов.

Оказва се, че системата не посочва къде точно е проблемът. И при грешка в номера на личната карта, и при правописна в името излиза един и същи надпис. Причината е да не се използват чужди данни и ако знаете ЕГН-то на някого да успеете да се сдобиете и с номера на личната му карта и да злоупотребите с информацията. 

Порталът работи с последните версии на всички браузъри, категоричен е Филипов.

Друг проблем може да се окаже, че партидните номера на препарата, който се поставя от лекарите, не може да бъдат отчетени в системата.

„Личните лекари получават ваксините от РЗИ с протоколи с количествата и партидите. Същата информация трябва да бъде попълнена в техните системи, като партидният номер не трябва да се нанасят за всеки пациент. Ако някой е пропуснал да го направи, това ще бъде коригирано. Трябва да има съответствие между получените ваксини и нанесените в регистъра“, обясни зам.-здравният министър Жени Начева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Целта на тази система е да планираме както нашето време, така и доставките на ваксините по местата. Така че всеки да може да се ваксинира в удобно за него време”, поясни Начева.

  • Ваксината на „АстраЗенека“ няма да се поставя на жени под 60 г. с повишен риск от тромбози
  • Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас
  • От 19 април отварят детските клубове
  • Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека"
  • 2126 са новите случаи на COVID-19
  • Третата вълна: Здравните власти наблюдават трайно намаляване на заразените (ОБЗОР)
  • Имунолози: Хората с първа доза на "АстраЗенека" могат да си поставят и втората
  • От понеделник разрешават и конгреси и тиймбилдинги
  • Заведенията поискаха мерките в подкрепа на бизнеса да продължат
  • Кирилов: Искаме единен подход към ваксината на "АстраЗенека" в ЕС, за да няма объркване