Започва Светлата седмица. Това е време, в което се чества Възкресението Христово, и се прославят светите апостоли и Света Богородица. За втора поредна година празнувахме Великден в условията на пандемия.

Хиляди вярващи в цялата страна посрещнаха най-големия християнски празник предимно под открито небе пред църквите.

По традиция на Светли понеделник в Бачковския манастир провежда литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица до местността Клувията.

Заради пандемията с коронавирус миналата година нямаше шествие, а иконата беше превозена с джип до мястото, където е била открита.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази година шествие ще има. От сутринта миряни се стичат в светата обител за събитието. В ранната утрин по традиция се плете венецът от цветя, който ще бъде сложен на чудотворната икона. След шествието цветята ще бъдат раздадени на миряните, разказва Люба, която от 30 години плете венецът.

Снимка: btvnovinite.bg

По традиция иконата ще бъде изнесена в 8:00 ч. Тази година обаче няма да има платформа, върху която на бъде сложена, а ще бъде носена от двама души, които ще се сменят на всеки 50 метра.

Тъй като чудотворната икона е от XI в. и се нуждае от специални грижи, шествието вече 15 години носи точно нейно копие, осветено до нея, казва игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

"Наистина миналата година не успяхме да изпълним тази многовековна древна традицията, но тази година ще бъде направено при спазването на всички мерки. Ще се молим усърдно през целия път цялото време Господ да помогне на нашето отечество, всички християни и човеци по света и да ни избави от изпитанията на тази пандемия", каза епископ Сионий.