Традиционно Бачковският манастир е избиран от хиляди хора за посрещането на Възкресение Христово, но не и тази година.

За първи път по време на литийното шествие от Бачковския манастир до местността „Клувията“ богомолци няма да носят на ръце чудотворната икона на Света Богородица. Иконата ще се носи само от няколко монаси и послушници.

Литията се провежда по традиция на втория ден от Великденските празници, но тази година има строги мерки за сигурност за вярващите.

В 7 ч. сутринта започна Василиевата света литургия на Велика събота, но дворът на манастира остана празен. Единствено свещениците са в храма. Тази вечер на пасхалното шествие също не се очаква да има богомолци.

Пуст и необичайноно празен остана през цялата страстна седмица манастирският двор. Единици дойдоха да се помолят пред Чудотворната икона на Света Богородица, без да я докосват и целуват. 

В храма свещениците отслужиха литургия за здраве и опазване от всякакви болести и се помолиха за спасение на българския народ от сполетялата ни напаст - коронавируса, за бързото му отминаване и за леко и бързо оздравяване на заболелите.

„Раздаването на цветя, курбани и трапези няма да го има тази година, но това не е най-важното, най-важното е светлината на възкръсналия Исус Христос да озари всички нас и ние да запазим чистата си вяра и да очакваме от Бога по-добри дни“,  заяви Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

Манастирът спази тразицията и боядиса  2020 червени яйца, но за пръв път без участието на доброволци.

Яйцата ще бъдат раздадени на хората, които все пак решат да посетят манастира по време на празника.