Един медицински хеликоптер сам по себе си не прави служба, но една добре подготвена хеликоптерна служба би могла да спести много от времето за откриване на човек в планината и да го изнесе щадящо. Много е важно пострадалият да стигне максимално бързо до болница, без да бъде травмиран, което е изключително трудно, когато се изнася на ръка.

Това каза в „Тази сутрин“ доц. д-р Момчил Панайотов, председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.

„Този участък не е най-опасният в Пирин, но този сезон, когато снегът е много хлъзгав и има много оголени скали, всяко едно подхлъзване може да ти коства удар и тежка травма. Предполагам, че при Владимир Каролев се е случило точно това“, добави Панайотов.

Той заяви, че свободното каране си има своите много големи красоти, но и своите много големи рискове.

„Основната препоръка при каране е да не си сам, защото няма кой да се обади за помощ, ако нещо се случи. Човек, който пострада сериозно, може да не успее да набере телефон, дори да има обхват. В България все още не може да бъде установено точното местоположение на бедстващия човек, процедурата е много сложна“, разказа Панайотов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!