Близо 8 часа продължи спасителната акция в труднодостъпния район Северен Джендем, при която планински спасители от Ловеч и Троян се бореха за живота на четирима туристи в беда. Оказа се обаче, че случаите не са първите нито за деня, нито за годината.

Всъщност спасителната акция, която приключи късно снощи се оказа третата от началото на годината и втора за вчерашния ден. Планинските спасители от Ловеч и Троян са спасили 7 души за два дни, всички те са попаднали в капана на планината по идентичен начин. Подхлъзване, падане, търкаляне по отвес. Тежко пострадали са двама мъже. Те бяха изведени от Джендема живи, но с множество травми, късно снощи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Часът е малко след седем вечерта, а в подножието на връх Ботев не спират да прииждат хора. Оказват се близки на изпадналите в беда горе в планината.

"Мисля, че е имало доста лед. Едни са паднали, други са се спънали и така е станало", казва Владимир.

"От моя гледна точка е доста заледено. В случая без котки беше доста трудно", допълва туристът Георги Иванов.

Планински спасители и доброволци поетапно подсилваха акцията.

"Четири-пет групи са качихме, не мога да ви кажа точната бройка. Адско е - лед и вятър, силен вятър", съобщава Сергей Терзиев от ПСС – Троян

Няколко часа по-късно първият тежко пострадал турист беше изведен в ниското.

"Те са били с екипировка, но само с котки, неопитни, подхлъзнали са се от доста високо, пързаляли са се по склонове и са се травми рали. Това е.", казва Светослав Генков, началник на ПСС – Ловеч.

Родителите на спасения турист изказаха своята благодарност на спасителите

След минути разлика и вторият тежко пострадал бе транспортиран до линейката. Спасителите се поздравиха с успешно приключила акция.

Снимка: btvnovinite.bg

"Всъщност тя тръгна с друга акция, която беше в същия район на друг улей. Имахме пострадал човек, който по същия начин се подхлъзва и 500 метра е летял в улея. В района Северен Джендем и то точно локализиран от Млечен чал - зимната пътека до следващата пътека, която е в близост до тази по Кабела. И аз съветвам всички туристи, които утре възнамеряват в тоя район да правят излет, просто да не си го помислят, защото наистина е жестоко.", казва Марин Хитров, ръководител на спасителната акция - ПСС – Троян.

За два дни пострадалите в района на Северния Джендем туристи са седем. За съжаление, има и смъртен случай. Инцидентът е станал по същото време в събота, по северозападния склон на Стара планина. Алпинист, с неподходяща екипировка, е паднал от южната страна на Саръкая и е загинал.

Тежко пострадали са двама от спасените туристи, с множество травми, но без опасност за живота.

Планинските спасителни служби апелират да не се подлъгваме по хубавото време в ниското, тъй като условията в планината през зимата винаги са сурови.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!