Очаквам драстично увеличение на броя на безработните, прогнозира в предаването „Тази сутрин“ бившият финансов министър Милен Велчев.

„За две седмици в САЩ са регистрирани 10 милиона безработни, това е около 3% от цялото население. Това е все едно у нас да се регистрират за две седмици 200 000 безработни в България, а не 30 000. Това не го казвам за наше успокоение, че сме по-добре от САЩ, а за да покажа, че една по-голяма икономика с по-бързи процеси от нашата понася големи щети. Въпрос на време е подобни данни, макар и не толкова драстични да има и за нас“, заяви Велчев.

Според него тази криза, породена от коронавируса е различна от кризата през 2008 г. Причините са различни и ще имат различни последици, смята той.

Тази криза ще е по-дълбока, но се надявам да излезем от нея по-бързо, отбеляза Милен Велчев.

„Без съмнение ще има резултата от мерките и е по-добре да се вземат някакви мерки“, така Велчев коментира действията на правителството за справяне с кризата.

„Бизнесът казва, че предложението не е достатъчно щедро но можем да спорим. Не е редно държавата да плати всички заплати и осигуровки“, отбеляза Велчев за модела „60/40“ за държавна помощ.

Със сигурност ще има и фирми, които се развиват добре, въпреки кризата, прогнозира още Милен Велчев.

Само 8% от фирмите смятат да се възползват от въпросните мерки и тук роля играят бюрократичните спънки, смята бившият финансов министър.

Прогноза за тази година със спад от 3% в икономиката на България е прекалено оптимистичен, заяви бившият финансов министър.

Според него вземането на заем е адекватна мярка, като целта е да имаме допълнителен резерв при продължение на кризата.