Между 10 и 11 лв. е поскъпнала потребителската кошница на българина за година – от юни 2019 г. до юни 2020 г., сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

По време на пандемията най-много са поскъпнали лимоните и джинджифилът заради голямо търсене, но не само те. Доста се е повишила цената и на оранжерийните краставици.

„Тази година започна с едни традиционно по-високи цени на доматите и краставиците и на европейските пазари. Това са сезонни продукти, които много се влияят и от климата. Времето напоследък води до тази цена на краставицата, при подобряване ще наблюдаваме друг тенденция. Като цяло по време на епидемията не наблюдавахме никакво отражение на цените“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

На годишна база нагоре вървят обаче цените на свинското – поскъпването е с 46%. Причината по думите на Иванов е чумата по свинете, която силно засегна фермите миналата година.

По–високи са цените на каймата – с 23%, на сиренето – 18% и на кашкавала – 14%.

По официални данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) производителите са увеличили обемите си на имитиращите млечни продукти.

„Данните показват какви са произведените количества, а изядените със сигурност не са толкова. Има и за износ“, коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!