„Първият вертолет би следвало да дойде в края на 2023 г., което може би ще се отложи, тъй като процедурата в момента се спря. Започна трета процедура, която изтича на 16 януари. Тогава ще има отговор на този въпрос“, каза ген.-майор Златко Златев, генерален директор на Държавния авиационен оператор. 

Хеликоптерите, които се очаква да получим, ще бъдат предназначени за медицински услуги. В тях ще има двама пилоти и двама медици. По думите на Златев процедурата по вдигането на хеликоптерите трябва да бъде максимално кратка и лесна и да се случва с позвъняване на 112.

Държавният авиационен оператор пое ролята за осигуряването на медицински хеликоптери. Служебният министър на здравеопазване Асен Медиждиев обеща, че до края на годината България трябва да има първия си хеликоптер за спешна медицинска помощ. 

„Дори и да не се случи, ще бъде направена нова процедура на сух лизинг. Държавният авиационен оператор е от 50 години. Има изградена административна структура, летателен и технически състав, които са изключително подготвени“, каза Златев. 

Дружеството „Хели Мед Сървиз“ ще премине към Държавния авиационен оператор. По този начин ще се повишат способностите на оператора. 

„Тези хеликоптери ще идват периодично. Няма да дойдат на куп шест. Ние на първо време имаме пет подготвени пилоти. Нашите пилоти са най-младите със сертификат в България. Пилотите в „Хели Мед Сървиз“ са на почти пределна възраст, но те имат опит и капацитет, които трябва да бъде използван“, допълни ген.-майор Златев.