„Беше невероятна случайност, че в този момент бяхме над Банско с хеликоптера. Той е мой. Малък е и не е пригоден за спасяване“.

Това обясни в предаването „Лице в лице“ Мариян Боновски, член на световната хеликоптерна асоциация.

След като получава обаждане от Планинската спасителна служба и зам.-кмета на Банско Мариян Боновски се отзовава и успява да транспортира пострадал турист в Пирин до града само за 10 минути.

„Отидохме с нашия хеликоптер. Взехме го и го свалихме на стадиона. Около 8-9 минути беше спасяването. 2 минути и половина беше полетът до мястото. Обратният полет беше 6 минути. На спасителите щеше да отнеме часове“, коментира той.

Боновски посочи, че след въвеждането на спешната въздушна помощ в Германия преживяемостта се е повишила с до 30%.

„Около 25 хиляди живота сме могли да спасим, ако имаше системата „Хермес“. Смъртните случаи в България от инсулт и инфаркт са около 80 хиляди за 2021 година“, допълни той.

Според него създаването на дружеството „Хели Мед Сървиз“, което ще предоставя спешна медицинска помощ по въздух, е било хубава стъпка, но то не бива да става част от Авиоотряд 28.

„Няма държава с света, в която структурата, която вози президента, да започне да извършва „Хермес“. Отряд 28 не е създаден за това“, подчерта Мариян Боновски.

„България няма проблем с купуването на хеликоптери, а има проблем с въвеждането на системата. Моите уважения, но пилоти, които имат по 20-30 летателни часа на година, няма как да са пилоти. Един пилот трябва да има поне 300 или 500 часа годишно“, категоричен е той и добави, че е необходима промяна и в тел. 112.