„Всичко е възможно. Няма смисъл предварително да натоварваме хората дали ще удължим тези 10 дни. Нека да видим тенденцията“.

Това каза в "Тази сутрин" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в отговор на въпроса каква е вероятността да бъдат удължени новите противоепидемични мерки.

Що се отнася до това какви цели си оставят здравните власти с новите мерки, Кунчев заяви, че се надява на „начало на понижението на пика или поне да има стациониране на новите случаи“.

Той обаче не се ангажира с определени стойности като бройка на новозаразените, тъй като „тази инфекция показа, че няма праг“.

"Локдаунът влиза в сила този понеделник, понеже бяхме критикувани, че създаваме много затруднения за бизнеса. Тези няколко дни дадоха възможност за планиране", обясни главният държавен здравен инспектор.

„Някои болници са изключително натоварени. При 8660 настанени в болници и 690 в интензивни отделения, натоварването в болниците е много голямо. В някои райони на страната те са почти на предела на възможностите си. Има места с натоварване над 90 - 95%. Никой няма да оставим на улицата, но започват да се затрудняват лечебните заведения и затова трябва да затегнем мерките“, каза Кунчев.

„Хората с други заболявания не се неглижират, тъй като няма човек, който да се нуждае от спешна помощ и да не е бил приет“, допълни главният държавен здравен инспектор.

Все още се анализират причините за голямата смъртност в България на фона на други европейски страни. Според Кунчев за това допринасят много фактори като структурата на населението ни, което е много възрастно, както и големият брой хора с хронични заболявания.

Чакат се резултатите от геномното секвениране на коронавируса при заразените българи, прибрали се от почивка в Африка, за да се види дали става въпрос за южноафриканския, или нигерийския вариант на болестта. Засега обаче това, с което се бори България, е английският щам, обясни Кунчев.  

По неговите думи "ние винаги ще догонваме коронавируса" и постоянно ще се появяват нови негови мутации.

По темата с ваксините Кунчев заяви, че стига да дойдат необходимите ваксини, които чакаме, сме в готовност да постигнем 40 000-50 000 ваксинирани на ден.

Що се отнася до разработката на българската ваксина в БАН, Кунчев каза: "Песимист съм - и да излезе, и да е качествена няма да има пазар за нея, защото за момента вече има много препарати за имунизация срещу коронавирус, конкуренцията е голяма и дори големи фармацевтични компании се отказват да разработват нови".

  • 2289 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • МОН: Учениците могат да влязат в клас на 6 декември
  • 2018 нови случая и 114 починали от COVID-19 у нас
  • МОН: Над 150 000 теста не достигат, за да се върнат всички ученици в клас
  • От понеделник: Всички ученици се връщат в клас след тестване веднъж в седмицата
  • 197 болници ще получат средства заради повишените разходи за лечение с кислород
  • Проф. Александрова: „Омикрон“ има още неизвестни мутации
  • Всички българи, евакуирани от Южна Африка са добре
  • Отново в клас: Опашки за тестване на гимназисти, родители плащат тестове (ОБЗОР)
  • Вероятно в началото на 2022 г. у нас ще пристигне ваксината срещу COVID-19 за деца