Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и натискът върху лечебните заведения са под контрол. България разполага с всички необходими медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти за битката с COVID-19. Продължават също така доставките на ваксини, чието общо количество за март е 480 000.

Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

Разкриват се още легла, преструктурират се болници

„Разкриваме допълнителни легла, преструктурираме болниците, така че да могат да отговарят на повишеното търсене в съответната област“, допълни здравният министър.

Имунизацията в страната в момента се извършва по фазите по Националния ваксинационен план. Системата е в готовност да възстанови имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“ щом Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) излезе със становище за пълната й безопасност, каза още проф. Костадин Ангелов.

Развитие на заболеваемостта в Европа

Ангелов даде и актуална информация за развитието на заболеваемостта от коронавируса в Европа.

„Вчера у нас доказаните нови случаи са 679. За сравнение положителните проби в Полша са 17 259, в Унгария са приблизително 9000, в Чехия - около 7000, във Франция - 26 343, в Румъния - 4383, в Сърбия - 4226, а в Италия 21 343. Отчитам, че ситуацията в нашата страна продължава да бъде добре контролирана“, каза Ангелов.

Ще има ли спад на новозаразените след пиковите стойности?

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира, че дори следващите 2-3 седмици да достигнем високи числа на новозаболели, след това ще започне спад на новозаразените.

„Увереност за това ми дава както организацията в лечебните заведения, така и фактът, че броят на ваксинираните и броят на преболедувалите българи продължава да расте, което ще даде възможност да отнемем от територията на вируса“, заяви Ангел Кунчев.

Той изрази надежда, че в страната ни ще бъде създадена организация за безопасен туристически сезон и хората ще се върнат към нормален живот.

Пристигнаха още ваксини на "Пфайзер", чакаме и на "Модерна"

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов информира, че тази сутрин е получена доставка от 21 060 дози от ваксината на „Пфайзер“, а в петък се очакват 33 600 дози от тази на „Модерна“. Общо за месец март потвърдената информация от трите производителя е за около 480 000 дози.

През настоящата седмица пък се очаква официален отговор от ЕАЛ за проучването, което се прави от Комитета за лекарствена безопасност по отношение на тромбоемболичните събития, оценявани при лица, на които е поставена една от разрешените в ЕС ваксини.

„Продължават оценката и анализът на съобщенията, които получаваме в агенцията по лекарствата, като тази седмица ще направим заседание и на Комисията по лекарствена безопасност към ИАЛ, така че да имаме цялата картина, не само в Европа, но и локално при нас в страната“, поясни Кирилов.

РЗИ-София: Увеличават COVID леглата във всички лечебни заведения с 20%

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев отбеляза, че обстановката в София е напрегната, като най-голям натиск има върху лечебните заведения за болнична помощ. В тази връзка Пенчев посочи, че със заповед от утре ще бъдат увеличени COVID леглата във всички лечебни заведения с 20%.

„Прави се внимателен анализ и на това да не бъдат ощетени пациентите, които нямат COVID заболяване, за да могат и те да бъдат лекувани, особено в спешни състояния“, добави още директорът на Столичната РЗИ.

Пенчев докладва, че днес след обяд предстои среща с директорите на големите болници, на която ще бъде направен анализ и ако е необходимо, ще има индивидуален подход към всяко лечебно заведение.