„Освен при инциденти в планината медицинските хеликоптери са нужни и за реакция при катастрофи по пътищата. Годишно у нас между 600 и 800 души губят живота си на пътя. Световната практика показва, че при добра система за спешна помощ 20-30% може да бъдат спасени“.

Това каза в „Тази сутрин“ Красимир Стоянов, който е бил ръководител на въздушна група и инструктор планинско спасяване.

След серията инциденти в планината в началото на тази година, които напомниха за пореден път, че нямаме медицинска помощ по въздух, министърът на отбраната Красимир Каракачанов декларира в интервю за bTV, че е готов да даде хеликоптера „Кугър“. Те обаче трябва да бъдат ремонтирани.

През януари 2018 г. премиерът Бойко Борисов нареди на Каракачанов и на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев да обсъдят възможността за преоборудване на военни хеликоптери в медицински.

В началото на миналата година пък беше обявено, че държавата ще купи два медицински хеликоптера с евросредства за 20 млн. лв. После броят им беше сведен до един.

„Кугърите могат да бъдат изключително полезни и това е една добра стъпка при положение, че последните години нямаме нищо. Ако говорим за съвременно спасяване, това не е моделът. По международен стандарт трябва да имаме 4 бази, които да бъдат оборудвани с машини. Нужни са и подготвени екипи“, коментира Красимир Стоянов.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!