Има възможност Министерството на отбраната да предостави три или четири хеликоптера „Кугър“ на здравното министерство за медицински цели.

Това каза в „Тази сутрин“ военният министър Красимир Каракачанов. По думите му обаче Министерството на здравеопазването трябва да прецени дали те ще им свършат работа.

„Да преценят дали цената, която трябва да се даде за тяхното преоборудване, отговаря като възможности, или е по-изгодно да се купят нови“, каза Каракачанов.

„Ние сме декларирали нашата готовност. Армията има три мисии – първата е защитата на териториалната цялост на България. Втората са съюзническите ангажименти и третата е в помощ на населението. Така че сме готови да изпълним и тази трета мисия и я изпълняваме винаги“, допълни военният министър.

Каракачанов коментира и предстоящата дата за парламентарните избори. Според него президентът първо е трябвало да направи консултации с парламентарно представените сили и след това да обявява дата.

„Трябва да се избере най-подходящото време, в което хората хем да могат да гласуват, без да се притесняват, че могат да се заразят, хем да се осигури безопасността на хората, които участват в изборния процес“, на мнение е Красимир Каракачанов.

На въпрос възможна ли е коалиция между ВМРО и ГЕРБ за предстоящите избори, той заяви, че все още не е обсъждано подобно нещо.

Относно призива да не се отделят толкова много средства от Бюджет 2021 за отбрана той заяви, че в момента няма страна в света, която да е намалила разходите си за отбрана.

„Тези, които го говорят в парламента или извън него, просто са едни елементарни популисти“, заяви министърът на отбраната.

Що се отнася до преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, Каракачанов заяви: "Ако продължават да се държат като ментор на България, още дълго време ще си почакат."