Продължава дискусията за липсата на медицински хеликоптер за извънредни ситуации у нас. Според планински спасители използването на спешна въздушна помощ може да намали с около 30 процента смъртните случаи при катастрофи и бедствия. 

През 2014 г. Красимир Стоянов, който е с дългогодишен опит в хеликоптерното спасяване, е в епицентъра на инцидент с чужденка в Боровец.

„Травмата беше счупен таз, счупен прешлен на гръбначния стълб. Това момиче имаше още около 40 минути живот“, разказа Красимир.


За помощ е потърсена частната компания, която участваше в голяма част от спасителните акции с последните два медицински хеликоптера у нас - до 2019 година, когато ги продава на Грузия заради трудности в поддръжката им.

„Това, което правехме тогава, беше "Жокер, обади се на приятел". Ами ако не се познавахме с ръководството на "Хели еър", момичето щеше да издъхне в ръцете ни“, допълни Красимир Стоянов.


В началото на миналата година беше обявено, че България ще купи "минимум един" медицински хеликоптер с евросредства - 20 милиона лева по Оперативната програма "Региони в растеж". От здравното министерство казаха за bTV, че в момента работна група подготвя процедурата.


„Когато говорим за изграждане на такава система, с една машина и без визия за това как ще се случи това, аз лично не го виждам“, каза още Красимир Стоянов.

За липсата на въздушни линейки разбира депутатът от БСП Дора Янкова, когато неин близък изпада в тежко състояние, изискващо бързо транспортиране от Смолян в София. Тя прави предложение в парламента за купуване на два медицински хеликоптера с пари от държавния бюджет, което е отхвърлено.

„Управляващото мнозинство гузно мълчеше, защото онази конструкция на бюджета не бива да се пипа и да се приеме така, както е предложил министърът на финансите. Сега има питане към министъра на здравеопазването и след това смятам да се обърна към министър-председателя“, заяви Дора Янкова.

Плановете за хеликоптери Борисов засегна по време на живо включване във Фейсбук профила си през ноември, но без детайли.

„Взимаме два хеликоптера. Такива като за "Пирогов", ВМА, "Александровска", пък и в провинцията“, каза той тогава.

Кога точно ще влезе в употреба купуваната сега въздушна линейка остава неясно, защото срокът за изпълнение на проекта е 3 години.

Правителството обаче обмисля идеята при спешни ситуации да бъдат използвани хеликоптери "Кугър" на армията. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!