Стартира седмица с политически консултации при президента Румен Радев. Темата е кога да са изборите и как да се подготвим за тях в условията на пандемия. Този вторник се проведоха първите срещи на държавния глава.

От президентството обявиха, че темата на консултациите са „как да се осигури едновременно правото на глас и здравето на българските граждани“.

Разговорите започнаха с настояване президентът да каже точната дата на вота. Румен Радев пък настоя да знае какви мерки ще вземе властта за осигуряване на правата и здравето на хората.

Стана ясно, че обсъжданите варианти включват мобилни урни по домове и институции, обособени секции за ваксинираните лица и дори сваляне на карантината за няколко часа за болните, за да идат до урните.

Два месеца преди изтичането на мандата на този парламент, президентът започна първите сондажи за датата на вота.

„Трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да провеждаме избори. +да се гарантира право на вот и здраве“, заяви Румен Радев.

Властта обаче отговори, че се съобразява с вече обявеното намерение на държавния глава изборите да са в първия възможен момент - на 28 март.

„Повече от два месеца работим с хоризонт 28 март и се готвим за избори на тази дата - как да гласуваме безопасно и как гласуват хората в карантина и изолация“, заяви Костадин Ангелов.

Здравният министър допълни, че при издаване на указ с точната дата, ще бъдат представени и конкретните планове на властта в зависимост от моментната заболеваемост. Те щели да са готови с вариант А и вариант Б с оглед обстановката.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„Има варианти за гласуване - по списъци или за сваляне на карантина за няколко часа“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От президентството изразиха опасения за организацията на вота. Според вицепрезидентът Илияна Йотова ще е „нужен огромен държавен ресурс“ предвид ситуацията с пандемията и ваксинацията.

След срещата с властта, държавният глава изслуша и идеите на експертите. Те предложиха кампанията да е предимно онлайн, „без никакви събирания и концерти в тази ситуация“.

Експертите допълниха, че ако се изпращат мобилни урни по домовете, трябва да са само с обучени и ваксинирани хора.

До края на седмицата се очаква държавният глава да се срещне и с политически партии, които да изразят своето мнение.

Вече обаче стана ясно, че премиерът Бойко Борисов напълно одобрява датата 28 март. Той подчерта, че властта подготвя медицинския протокол за тази дата и че държавата е в готовност да проведе изборите точно тогава.

Снимка: Министерски съвет

„28 март са изборите, няма какво да се търсят оправдания. Ако някой  на президента му е казал 28 март, той го е изговорил и са се чуди как на базата на медицинските специалисти да отмени изборите и да даде друга дата. Ако е искал да ги отменя, това е изцяло в неговите правомощия, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно, защото такъв човек в света няма. Икономическата и финансова прогноза е за октомври месец светът да почне да се възстановява“, заяви Борисов.

За да бъдат насрочен вотът, президентът трябва да издаде указ и да посочи един от неделните дни в периода от 28 март до края на май. Указът с окончателната дата трябва да е факт до края на януари.