Поне година се очаква имунизираните срещу COVID-19 да бъдат защитени. Това каза имунологът проф. Андрей Чорбанов по време на консултации, инициирани от президента Румен Радев.

На срещата присъстваха още вирусологът проф. Радка Аргирова и пулмологът Александър Симидчиев. Експертите посъветваха да не се увеличава срокът между поставянето на първата и втората доза на ваксината срещу COVID-19.

Проф. Аргирова припомни, че в някои държави се сменя схемата на ваксиниране и подчерта, че всяка смяна води до рискове.

„Притеснява ме като вирусолог, че ако се смени срокът между двете дози за "Модерна", "АстраЗенека" и "Бионтех", никой не знае дали до четвъртата или до шестата седмица няма да има опасност от ново заразяване“, каза тя.

„Още не знаем колко точно е защитата след трите седмици от първата доза“, допълни проф. Аргирова.

„За предстоящите избори трябва да се изработи схема за гласуване за поставените под карантина или на заболелите. Има достатъчно време тя се разработи, но в никакъв случай не трябва да се допуска в болниците при гласуващите да влизат неимунизирани“, на мнение е вирусологът.

Имащите антитела могат да изчакат и следваща доставка на ваксината, посъветва проф. Аргирова, но подчерта, че не може втората доза да бъде направена с ваксина от друг производител.

„Ако ваксинираме 10 000 души на ден, трябват 400 дни, в които да ваксинираме всеки ден“, посочи проф. Чорбанов и пресметна, че на третата седмица трябва да се започне поставянето на втората доза, което означава 20 000 ваксинации на ден.

Проф. Чорбанов обърна внимание на високата смъртност от коронавирусната инфекция, както и на повишаващата се смъртност от други хронични заболявания.

„Гласуването като процедура не е по-различно по отношение на спазването на дистанция, носене на предпазни средства и други мерки“, подчерта проф. Чорбанов.

Според проф. Аргирова трябва предварително да се ваксинират хората, които ще бъдат с мобилните урни за гласуване.

„Трябва да се види кои са най-рисковите звена в самия изборен процес и те да бъдат ваксинирани, но е необходимо те да бъдат имунизирани близо 40 дни по-рано, за да изградят имунитет“, каза от своя страна Александър Симидчиев.